Gefeliciteerd met de geboorte van jullie baby! Als ouders van dit kleine mensje krijg je te maken met allemaal nieuwe situaties waarmee je gaandeweg leert omgaan. Een van deze nieuwe situaties waarover veel ouders zich zorgen maken, is onrust bij de baby.
Direct na de geboorte van de baby verandert de hele vertrouwde wereld om hem heen. Ineens moet hij zelf ademhalen en drinken. Er is kou, zwaartekracht, fel licht, harde geluiden, maar gelukkig ook het warme contact met de huid van moeder.
Een baby ziet zichzelf nog niet als individu, hij voelt zich nog een onderdeel van zijn moeder. Scheiding brengt dan ook onrust teweeg. Wanneer de baby niet getroost wordt, zal de onrust toenemen. Een baby is nog niet in staat om zichzelf te troosten, hij heeft hier hulp en lichamelijk contact voor nodig.
Bij een baby die onrustig is, wordt al snel naar een fopspeen gegrepen om het kind zo te troosten. De speen wordt in het mondje geduwd en even vastgehouden tot de baby er op gaat zuigen. De baby wordt dan stil, kan weggelegd worden en het probleem (de baby voelt zich verlaten) lijkt hiermee opgelost.
Een groot nadeel van zuigen op een fopspeen is dat de borst minder vaak wordt aangeboden. De vroege signalen van honger zoals smakken, hoofdbewegingen en geluidjes tot aan huilen toe, worden immers onderdrukt door het zuigen op de speen. Vaak is het hierbij de klok die bepaalt wanneer de baby weer een voeding mag krijgen.
De baby verliest ook energie door het zuigen op de speen, hierdoor zal hij ook minder actief en minder lang aan de borst zuigen. Dit heeft tot gevolg dat de melkproductie minder goed op gang kan komen en heeft zo weer een negatieve invloed op de groei van de baby.
Voor de baby die nog niet zo goed aan de borst kan drinken, kan de speen nog een ander probleem veroorzaken. De speen is een dwingend middel en geeft een dusdanige prikkel (het materiaal is namelijk stugger en harder dan een borst waardoor de prikkel veel sterker is), waardoor baby’s wel moeten gaan zuigen.
Sommige baby’s wachten vervolgens ook aan de borst met aanzuigen tot ze deze prikkel voelen. Hierdoor kan het aanhappen en drinken aan de borst moeizaam verlopen.
Sommige ouders laten hun kind op hun pink zuigen of op baby’s eigen duimpje. Voor zowel de pink als de duim gelden dezelfde bezwaren als voor de fopspeen.
In het algemeen is het bij borstvoeding dus niet nodig of wenselijk om een fopspeen of je pink aan de baby te geven of om je baby te laten duimen. Enkel de borst is genoeg.
Natuurlijk kun je besluiten om het toch te doen, zorg er dan voor dat je eerst eventuele problemen met betrekking tot aanleggen en/of melkproductie hebt opgelost. Geef alleen een speen als jullie er zelf goed over na hebben gedacht, doe het niet uit gewoonte of omdat iemand anders vindt dat jullie baby een speen nodig heeft.