Door ziekte kan het zijn dat uw kind tijdelijk minder eet. Hierdoor loopt het risico ondervoed te raken. Ondervoeding wordt onder andere gekenmerkt door: onbedoeld gewichtsverlies, verlies van spiermassa, verminderde conditie, te laag lichaamsgewicht, onvoldoende gewichtstoename of onvoldoende groei. Dit heeft een negatief effect op het herstel van de ziekte. Het is belangrijk om ondervoeding te voorkomen of zo snel mogelijk te behandelen. Deze folder geeft hierover informatie. Het is van belang voldoende te eten. Het gaat er vooral om genoeg eiwit en calorieën (= energie) binnen te krijgen. Vooral als uw kind misselijk is en weinig eetlust heeft of veel onderzoeken moet ondergaan, kan genoeg eten moeilijk zijn. Het is daarom belangrijk om verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te nemen.
(Mogelijke) ondervoeding in het ziekenhuis
Gedurende de periode dat uw kind in het ziekenhuis opgenomen is, krijgt het 2 tot 3 keer per dag een extra tussendoortje aangeboden van de voedingsassistent of de verpleegkundige. Uw kind heeft per dag dan in ieder geval zes momenten waarop het iets kan proberen te eten.
*********************************************************************************************************
08:00 uur: ontbijt 15:00 uur: tussendoortje
10:00 uur: tussendoortje 17:00 uur: broodmaaltijd
12:00 uur: warme maaltijd (20:00 uur: tussendoortje)
********************************************************************************************************
In de keuze van het assortiment van de tussendoortjes hebben we rekening gehouden met de samenstelling, smaak en variatie. Elk tussendoortje bevat een ruime hoeveelheid calorieën en eiwit. Een greep uit het assortiment vindt u hieronder:
- Volle vruchtenkwark (diverse smaken)
- Volle (chocolade)melk
- Volle drinkyoghurt
- Worstje, zoals knakworstje, Bifi worstje
- Krentenbol met plakje kaas
- Tussendoorbiscuit, zoals Liga Milkbreak of Evergreen
- Blokjes kaas
- Puntje smeerkaas
- Milkshake
Voorbeeldcombinaties • Beker chocolademelk + Liga Evergreen. • Beker halfvolle melk + Liga Milkbreak. • Beker halfvolle melk + 1 krentenbol.
Wat kunt u thuis doen?
Het is belangrijk regelmatig het lichaamsgewicht te meten. Als het gewicht afneemt of onvoldoende toeneemt, is het belangrijk om dit te bespreken met de specialist, huisarts of diëtist. Verder is het goed om verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Als dit onvoldoende effect heeft kan er in overleg met de diëtist worden besloten om over te gaan op speciale dieetvoeding.
Tips!
- Eet regelmatig kleine hoeveelheden, minimaal zes keer per dag.
- Besmeer de boterham ruim met dieetmargarine en beleg extra dik met kaas, smeerkaas, vleeswaar, ei, vis of pindakaas.
- Geef een plakje kaas of vleeswaren uit het vuistje.
- Neem regelmatig een beker melk, yoghurt, vla, pudding, pap of kwark tussendoor.
- Neem een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.
- Neem als tussendoortje een blokje kaas, plakje worst of een handje nootjes.
- Kies voor volle melkproducten.
- Kies geen magere of light producten.
- Zorg voor voldoende variatie.
Voor kinderen met een dieet kunnen deze versnaperingen mogelijk niet geschikt zijn. Overleg dit met uw arts, diëtist of verpleegkundige.
Meer informatie
Heeft u vragen of wenst u meer informatie dan kunt u contact opnemen met de diëtist. Secretariaat van de diëtisten: 0115 – 688262. Email: dietetiek@zzv.nl
Juni 2020