Geachte ouder(s), Nu het er naar uitziet dat uw kind binnenkort naar huis mag, willen wij u nog wat informatie en tips geven voor de verzorging van uw kind. Op eventuele vragen krijgt u op deze manier een antwoord voordat uw kind naar huis gaat. Als personeel van de Gezinsafdeling hopen wij hiermee een bijdrage te leveren aan een nog betere voorbereiding van u en uw kind op ontslag uit het ziekenhuis. Veel succes!
Het meten van de lichaamstemperatuur
Aangezien uw kind waarschijnlijk in het ziekenhuis in een warmere omgeving gelegen heeft dan het bij u thuis is, is het raadzaam om van uw kind gedurende enkele dagen, zowel ‘s morgens als ‘s avonds, de temperatuur te meten. Zo kunt u controleren of uw kind zich goed aanpast aan een lagere temperatuur thuis. De slaapkamertemperatuur mag liggen tussen de 18 °C en 25 °C. Alleen tijdens het baden is een hogere omgevingstemperatuur nodig, omdat anders uw blootliggend kind teveel afkoelt. De lichaamstemperatuur van uw kind mag liggen tussen de 36.5 °C en 37.5 °C. Dit is afhankelijk van het feit of uw kind voor het temperaturen nog stil lag te slapen of veel lag te huilen. Als uw kind tijdens het temperaturen ligt te persen zal de temperatuur stijgen en dus een te hoge temperatuur aangeven; temperatuur dan nogmaals opmeten. Als u denkt dat de meting niet klopt, neem dan de temperatuur nog eens op.
Drinkt uw baby goed, maakt de baby geen zieke indruk en is de lichaamstemperatuur van de baby toch lager dan 36.5 °C dan is wellicht de omgevingstemperatuur te laag of het warmteverlies te groot. U kunt dan warmte toevoegen door:
- wollen mutsje aan te doen dat mede het voorhoofd bedekt, of
- warmere kleding, meer deken(s), of
- het wieg/bedoppervlak te verkleinen, (hoe? vraag ernaar), of
- warme kruiken te gebruiken. Pas op voor verbranding. Doe de kruik in een kruikzak en leg deze tussen de dekens en niet direct tegen uw baby!
Bij een temperatuur hoger dan 38 °C contact opnemen met de huisarts als uw kind ook een zieke en/of lusteloze indruk maakt. Is dit laatste niet het geval dan uw kindje luchtiger kleden of voor een koelere omgeving zorgen en na drie uur nogmaals temperatuur opnemen. Indien de temperatuur dan nog hoger is dan 38 °C de huisarts bellen. N.B. Controleer altijd een paar uur later of de door u genomen maatregelen helpen
Wegen
Er kunnen redenen zijn om uw kind thuis extra te laten wegen. Wij zullen u dit tijdig laten weten, zodat u daarvoor contact op kunt nemen met de wijkverpleegkundige.
Borstvoeding
Als er problemen zijn met de borstvoeding, dan hopen wij deze met u op te kunnen lossen, voordat uw kind naar huis gaat. Zijn er na ontslag toch nog problemen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw wijkverpleegkundige. Er bestaan verenigingen die u kunnen helpen (o.a. door middel van gerichte folders) met informatie over borstvoeding.
- Vereniging “Borstvoeding natuurlijk”, Wijk bij Duurstede. Tel: 0343-576626
- Borstvoedingorganisatie LLL, Stichting La Lech League Nederland, Zierikzee.Tel: 0111-413189. www.borstvoeding.nl
Flesvoeding
Op de afdeling zijn diverse folders verkrijgbaar over flesvoeding. Als u ze nog niet heeft gekregen, vraag er dan gerust naar. Zorg ervoor dat u de fles en speen die u thuis gaat gebruiken al enige tijd tevoren in het ziekenhuis gebruikt, zodat daar geen problemen mee zijn als uw kind thuis is. Wij zullen u vragen om deze minimaal een week voor ontslag mee te nemen.
Medicijnen
Meestal moet uw kind thuis nog medicijnen gebruiken. Zorg ervoor dat u weet wat uw kind gebruikt, waarom uw kind de medicijnen krijgt en hoe en wanneer u de medicijnen moet geven. Geef medicijnen vóór de voeding en nooit vermengd door de voeding. Voor de voeding is uw kind hongerig en neemt ze dan gemakkelijker in. Is het medicijn door de voeding vermengd en kan uw kind de voeding niet op, dan heeft hij/zij het medicijn ook niet volledig gekregen. Aan uw arts kunt u vragen hoe lang medicijngebruik nodig is. Vraag aan ons hoe u de medicijnen kunt verkrijgen. Neem de medicatie mee die u van de apotheek krijgt om samen met de verpleegkundige te geven. Het komt voor dat de medicatie anders is van naam of in plaats van drank bijvoorbeeld capsules voor thuis.
Ontslag
Gedurende de week vóór het ontslag van uw baby krijgt u de mogelijkheid om gedurende 24 uur voor uw baby te zorgen. U verblijft dan met uw baby, indien mogelijk, op een aparte kamer, zodat u alle zorg volledig op u kunt nemen (rooming in). Gedurende de eerste week na ontslag kunt u altijd een beroep op ons doen wanneer er zich problemen voordoen. Ook uw wijkverpleegkundige kan u van advies dienen. Telefoon Gezinsafdeling: 0115-688192. Het gebeurt vaak, dat u thuis echt gaat ontdekken hoe uw kind zich werkelijk gedraagt. Dit kan soms erg tegenvallen als u zich door onze informatie een ander beeld hebt gevormd. Aarzel niet om daarover te praten met uw arts of de wijkverpleegkundige.
Vervoer/veiligheid
Vervoer uw baby met de auto altijd in een babyzitje, conform de daarvoor geldende richtlijnen. Uw kind mag mee naar buiten voor een wandeling als hij/zij ± 2,5 kg. weegt. Pas op met wisselende temperaturen.
Vragen
Wellicht heeft u na het lezen van deze informatie nog de nodige vragen. Schrijf ze op en wij zullen ze samen met u proberen op te lossen, voordat uw kind naar huis gaat.