Binnenkort ondergaat u in het ziekenhuis ZorgSaam een coloscopie onder propofol. Uw behandelend arts heeft u hierover geïnformeerd. Op deze pagina leest u meer informatie over dit onderzoek, de voorbereiding en wat u na afloop kan verwachten.

Wat is propofol-sedatie

Met propofol-sedatie verlagen we het bewustzijn met medicijnen die ervoor zorgen dat u in een soort ‘slaap’(roes) valt. Propofol-sedatie is NIET hetzelfde als narcose. U behoudt belangrijke reflexen als ademhalen en slikken. Propofol-sedatie maakt het mogelijk om een mogelijke onaangename coloscopie zo comfortabel mogelijk te laten verlopen zonder pijn, angst of stress. Omdat u ‘slaapt’ merkt u heel weinig tot niets van het onderzoek. Het middel Propofol verlaagt het bewustzijn. Het werkt snel in en is ook snel uitgewerkt. Propofol is een middel dat goed stuurbaar is, dat betekent dat u slaapt tijdens de gehele coloscopie en wakker wordt als deze beëindigd is.

Wat is een coloscopie

Dit is een onderzoek waarbij de arts met behulp van een dunne buigzame slang (de endoscoop) via de anus de dikke darm bekijkt. Op deze manier kan men ontstekingen, bloedingen, poliepen of tumoren opsporen. Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Als er ingrepen moeten worden gedaan, zoals het verwijderen van poliepen, kan het onderzoek langer duren.

Het preoperatieve spreekuur (POS)

  • Terneuzen, route 64
  • Oostburg, route 90
  • Hulst, route 14

Als voorbereiding op het pre-operatieve spreekuur vult u drie dagen voorafgaand aan de POS-afspraak THUIS een digitale vragenlijst in over uw gezondheid. U vindt de vragenlijst door in te loggen op het Patiëntenportaal. Dat kan via deze link.

Vervolgens wordt er op het pre-operatieve spreekuur uw gezondheid, medische voorgeschiedenis en medicijngebruik doorlopen aan de hand van de reeds ingevulde digitale vragenlijst. Er wordt u uitgelegd hoe de sedatie zal gaan en welke thuismedicatie u voor de coloscopie mag gebruiken. Ze verifiëren uw lengte, gewicht en bloeddruk, en luisteren naar uw hart en longen. Zo nodig krijgt u nog een hartfilmpje of aanvullend bloedonderzoek.

Als er na het bezoek aan het POS iets wijzigt in uw gezondheidstoestand (of bij onduidelijkheden), gelieve dan het POS hiervan op de hoogte te brengen op telefoonnummer: 0115 – 677171.

Belangrijk: wat neemt u mee naar het pre-operatieve spreekuur (POS)?

  • Een actuele medicijnenlijst (vraag deze tijdig op bij uw apotheek)
  • Naam en telefoonnummer van uw contactpersoon
  • Eventueel een lijst met vragen die u wilt stellen
  • Gegevens over mogelijke allergieën (naam medicijn/stof, welke reactie?)
  • Heeft u een pacemaker of ICD? Dan is het belangrijk dat u uw kaartje bij u draagt
  • Heeft u een pinda- of soja-allergie geef dit dat aan

Het verpleegkundig spreekuur

  • Terneuzen route 48

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op de coloscopie wordt u (niet in alle gevallen) vooraf uitgenodigd voor het verpleegkundig spreekuur (dit kan eventueel ook telefonisch). Hier krijgt u uitleg over het onderzoek en er wordt een vragenlijst met u doorgelopen ter voorbereiding van het onderzoek. Lees de folder door vóór u naar het spreekuur komt. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze tijdens het verpleegkundig spreekuur stellen.

De voorbereiding

Een nauwkeurige inspectie is alleen mogelijk als de dikke darm goed schoon is. Hiervoor is het noodzakelijk dat u onze richtlijnen voor de voorbereiding goed opvolgt.

4 dagen voor het onderzoek begint u met een vezelarm dieet.
Daarnaast krijgt u een recept voor Picoprep waarmee u 2x 1 glas laxeerdrank kunt maken. De dag vóór het onderzoek drinkt u hiervan 1 glas in de avond, en in de (vroege) ochtend op de dag van het onderzoek drinkt u nog 1 glas van het laxeermiddel. Het is de bedoeling dat u naast het laxeermiddel nog minimaal 2 liter helder vloeibaar drinkt.

Twee dagen voor uw onderzoek moet u bisacodyl innemen (ongeacht u wel of niet minimaal 1x per dag ontlasting heeft). Dit kunt u kopen bij de drogist. Neem iedere dag 1 tabletje.

Make-up, nagellak, gelnagels en piercings moet u verwijderen. Sieraden en waardevolle bezittingen kunt u het best thuislaten. Tijdens het onderzoek is het dragen van sieraden niet toegestaan.

Het vezelarm dieet:

Het vezelarm dieet: wat wel/niet

Broodmaaltijden

Wel:

  • beschuit en wit brood met margarine
  • gewone (smeer)kaas, vleeswaren, hagelslag, chocolade, pasta, stroop,

Niet:

  • brood met zaden en of pitjes, geen volkorenbrood  of ontbijtgranen
  • pindakaas, jam met stukjes/pitjes

Warme maaltijden

Wel:

  • Gemixte of gezeefde soep/bouillon
  • Aardappelen, witte rijst, spaghetti en macaroni
  • Vlees, vis, kip en eieren
  • Goed gaar gekookte bietjes, bloemkool, broccoli, wortelen en appelmoes (zonder stukjes)

Niet:

  • Soep met stukjes groenten
  • Volkoren en meergranen pasta, zilvervliesrijst
  • Asperges, bleekselderij, kool, rauwkost, (snij-/sperzie-)bonen, prei, erwten, spinazie
  • peulvruchten, maïs, champignons, tomaten, taugé, ui, knoflook

Fruit en desserts

Wel:

  • peer geschild of banaan en de dag voor het onderzoek geen fruit meer
  • Pap, vla, kwark en yoghurt zonder stukjes fruit en/of pitjes

Niet:

  • Gedroogde vruchten en gedroogd fruit, noten
  • Sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, kiwi en fruit met pitjes/vezels
  • Pap, vla, kwark en yoghurt met stukjes fruit en/of pitjes

De dag vóór het onderzoek

Volg de instructie op uit onze eigen folder zoals hieronder beschreven. (De uitleg van de bijsluiter van de apotheek wijkt af van onze instructies)

  • De avond voor het onderzoek mag u nog een vloeibare avondmaaltijd gebruiken. Dit kan zijn: gezeefde of gemixte soep, yoghurt (zonder stukjes fruit en/of pitjes) of vla.
  • Vanaf het moment dat u met de inname van Picoprep begint mag u niets meer eten tot na het onderzoek. Drinken mag tot 2 uur voor opnametijd.
  • Tussen 18.00 en 22.00uur drinkt u 1 glas Picoprep. Het is noodzakelijk om daarbij minstens 2 liter heldere drank te drinken. De volgende dranken (helder vloeibaar) zijn toegestaan: water, appelsap, limonadesiroop en thee. Geen koolzuurhoudende dranken en geen melkproducten en koffie.

Enkele tips voor het drinken van de Picoprep:

  • Drink het gekoeld
  • Doe er een scheutje limonadesiroop door
  • Gebruik suikervrije kauwgom

Uw ontlasting zal steeds dunner worden en mogelijk krijgt u buikpijn en krampen. Het kan enige uren duren voor u reageert op het laxeermiddel. De reactie op het medicijn verschilt namelijk van persoon tot persoon. Uiteindelijk is het de bedoeling dat uw ontlasting waterdun (zonder stukjes/brokjes) en vrijwel helder/geel is. Dat is een teken dat uw darm goed schoon is. Het is van belang dat u alles opdrinkt. Als de darm niet goed schoon is, kan het onderzoek mogelijk niet plaatsvinden of wordt het onderzoek eventueel stopgezet.

De dag van het onderzoek

De dag van het onderzoek mag u geen ontbijt nuttigen
De dag van het onderzoek mag u geen ontbijt nuttigen. Uw medicijnen hoeft u niet in te nemen. Tenzij anders afgesproken door arts of pre-operatief spreekuur.

Heeft u het onderzoek vóór 10.00 uur:
Tussen 05.00 uur tot 07.00 uur drinkt u weer 1 glas Picoprep + minstens 2 á 3 liter heldere drank. Het is echt van belang dat u alles opdrinkt. U mag nog heldere vloeistof naar keuze drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Heeft u het onderzoek tussen 10.00 uur en 12.00 uur:
Tussen 06.00 uur tot 08.00 uur drinkt u weer 1 glas Picoprep + minstens 2 á 3 liter heldere drank. Het is echt van belang dat u alles opdrinkt. U mag nog heldere vloeistof naar keuze drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Heeft u het onderzoek na de middag (vanaf 13:00 uur):
Tussen 08.00 tot 10.00 uur drinkt u weer 1 glas Picoprep + minstens 2 á 3 liter heldere drank. Het is echt van belang dat u alles opdrinkt. U mag nog heldere vloeistof naar keuze drinken tot twee uur voor het onderzoek.

Het is verstandig in de uren voor de operatie niet te roken. De luchtwegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen

De dagverpleging

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling C1. Daar wordt u opgenomen en krijgt u een bed toegewezen. Er wordt een aantal metingen verricht en krijgt u een infuusnaaldje in de arm. Uw bril en/of gehoorapparaat kunt u op de dagverpleging achter laten.

Als u aan de beurt bent, wordt u op het bed naar de scopiekamer gebracht.

Time-Out procedure

Binnen ZorgSaam besteden we veel zorg aan veiligheid. De time-out procedure is een checklijst om de laatste details voor een behandeling te controleren. Tijdens het hele proces vragen we herhaaldelijk naar o.a. uw naam, geboortedatum, welke ingreep u zult ondergaan en of u allergieën heeft. Dit alles om ervoor te zorgen dat de juiste patiënt de juiste procedure ondergaat

Pas daarna start de coloscopie onder sedatie.

Het onderzoek

U wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur om uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte in uw bloed te controleren.

U krijgt extra zuurstof via een slangetje in de neus of een kapje. U moet op uw linkerzijde gaan liggen. Via de infuusnaald wordt de propofol-sedatie toegediend. Voor het onderzoek voelt de scopist met de vinger in de anus, waarna de endoscoop met behulp van glijmiddel naar binnen gebracht wordt en opgeschoven tot bij de dunne darm. De scopist blaast via de endoscoop CO2 in uw darm. De darm gaat daardoor openstaan, zo is de darmwand goed zichtbaar voor de arts. De ingeblazen CO2 wordt grotendeels door de darm opgenomen. Indien nodig kan weefsel worden weggehaald of poliepen verwijderd.

Na het onderzoek

Als de arts klaar is met de coloscopie dan worden de propofol-sedatiemedicijnen gestopt en wordt u snel wakker. Vervolgens gaat u terug naar de dagverpleging. Daar wordt u weer aangesloten op de bewakingsapparatuur. Het kan zijn dat u zich nog wat slaperig voelt en wegdommelt, dit is normaal.

Bent u weer helemaal wakker en gaat alles goed, dan krijgt u wat te eten en kunt u naar huis. De verpleegkundige kan u vertellen hoe het onderzoek verlopen is en wat er gedaan is. In totaal duurt de opname gemiddeld 2,5 uur (vanaf opname tot ontslag).

U mag in principe weer alles eten en drinken. Het is verstandig om het op de dag van het onderzoek verder rustig aan te doen. De eerste tijd na het onderzoek kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is normaal en wordt meestal veroorzaakt door de ingeblazen CO2. Het is belangrijk dat u die lucht snel kwijtraakt. Dit doet u door winden te laten. De pijn is dan vaak snel weer weg. Als uw arts een poliep of een stukje weefsel heeft weggehaald, dan kunt u wat bloed verliezen.

Bij propofol-sedatie bestaat er een kleine kans op misselijkheid. Tijdens de procedure krijgt u hier preventief medicatie voor. Ook bestaat de mogelijkheid dat u zich suffer voelt na de behandeling, ook dit is te herleiden naar de propofol-sedatie. Normaal gesproken verminderen en verdwijnen bovengenoemde klachten binnen enkele dagen. Als het bloedverlies langer aanhoudt, de bloeding heviger wordt, de pijn toeneemt bij koorts, of bij twijfel altijd contact opnemen met uw huisarts of HAP.

De verpleegkundige van de afdeling zal u instructies geven waar u op moet letten als u terug thuis bent.

Omdat het onderzoek onder propofol-sedatie wordt gedaan, moet u na afloop van de coloscopie door een familielid of kennis opgehaald worden op de dagverpleging. Het is wettelijk niet toegestaan om op de dag van het onderzoek zelfstandig zelf een auto, motorfiets of fiets besturen. U mag niet zonder begeleiding met openbaar vervoer of taxi reizen.

Complicaties

Complicaties bij een coloscopie komen zelden voor.

  • Er is een kans dat er een nabloeding ontstaat (na poliepen verwijderden). Deze stopt meestal vanzelf, mocht dat niet het geval zijn dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.
  • Het komt zelden voor dat er na verwijdering van de poliep een gaatje (perforatie) in de darm ontstaat. Hiervoor moet dan eventueel endoscopisch of operatief worden ingegrepen. De kans op complicaties is kleiner naarmate de darm schoner is. Dit benadrukt nogmaals het belang van een goede voorbereiding. Bij aanhoudende pijn na het onderzoek, moet u contact zoeken met uw arts.

Grote risico’s en complicaties ten gevolge van de propofol-sedatie komen zelden voor, maar zijn nooit volledig uit te sluiten. Daarom informeren wij u over complicaties die kunnen voorkomen:

  • Tijdens de sedatie kan het voorkomen dat de ademhaling vermindert en de bloeddruk daalt. Het kan zijn dat u dan extra medicatie nodig heeft.
  • Het kan voorkomen dat u moet braken. Hiervoor is het belangrijk dat u twee uur voorafgaand aan de coloscopie nuchter bent.
  • Misselijkheid kan optreden als bijwerking van de medicijnen.

Vragen over uw onderzoek

Wilt u de afspraak verzetten of annuleren dan kunt u dit doorgeven aan het secretariaat. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 10.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur op het volgende nummer: 0115-688573. Voor overige vragen neemt u contact op met het secretariaat van uw behandelend arts. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08:30 – 16:00 uur op het volgende telefoonnummer: 0115-688202. Als u uw vraag per email stuurt naar scopieafdeling@zzv.nl dan krijgt u binnen twee werkdagen antwoord. Heeft u dringende vragen die niet kunnen wachten, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

November 2024

Mocht u het recept Moviprep hebben ontvangen, volg dan graag deze instructies.

Voorbereiden met laxeermiddel Moviprep

U heeft een afspraak voor een darmonderzoek. Hiervoor moeten uw darmen goed schoon zijn. U start vier dagen voor het onderzoek met een vezelarm dieet en gebruikt het laxeermiddel Moviprep. Indien u niet dagelijkse stoelgang heeft dient u 2 dagen van te voren te starten met bisacodyl, 1 tablet per dag. Deze kunt u halen bij uw drogist of apotheek.

Vezelarm dieet:

4 dagen voor het onderzoek start u met een vezelarm dieet.

Wat mag u wel/ niet:

Broodmaaltijden:

Wel:

  • beschuit en wit brood met margarine/boter
  • yoghurt (zonder muesli/havermout etc.)
  • (smeer)kaas, vleeswaren, hagelslag, chocolade, pasta, stroop

Niet:

  • brood met zaden en of pitjes, geen volkorenbrood of ontbijtgranen
  • pindakaas, jam met stukjes/pitjes

Warme maaltijden:

Wel:

  • Gemixte of gezeefde soep/bouillon
  • Aardappelen, witte rijst, spaghetti en macaroni
  • Vlees, vis, kip en eieren
  • Goed gaar gekookte bietjes, bloemkool, broccoli, wortelen en appelmoes (zonder stukjes)
  • Avocado en tofu

Niet:

  • Soep met stukjes groenten
  • Volkoren en meergranen pasta, zilvervliesrijst
  • Asperges, bleekselderij, kool, rauwkost, (snij-, sperzie-)bonen, prei, erwten, spinazie
  • Peulvruchten, maïs, champignons, tomaten, taugé, ui, knoflook

Fruit en desserts:

Wel:

  • Pap, vla, kwark en yoghurt zonder stukjes fruit en/of pitjes uit een pak
  • Peer en/of banaan. De dag voor het onderzoek geen fruit meer!

Niet:

  • Gedroogde vruchten en gedroogd fruit, noten
  • Sinaasappel, grapefruit, mandarijn, ananas, kiwi en fruit met pitjes/vezels

Aanmaken en gebruik van het laxeermiddel Moviprep:

Om de dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze helemaal schoon zijn. Naast het vezelarm dieet gebruikt u het laxeermiddel, Moviprep. Iedere verpakking van Moviprep bevat twee sets in plastic folie. Iedere set bevat twee zakjes: een groot zakje ‘A’ en een klein zakje ‘B’. Hiermee kunt u 2x één liter laxeermiddel aanmaken, voor de avond én de ochtend.

Aanmaken laxeermiddel Moviprep

De inhoud van één zakje ‘A’ én één zakje ‘B’ laxeermiddel mengt u met één liter gewoon kraanwater. U kunt hiervoor een kan of maatbeker gebruiken. Goed roeren tot het poeder geheel opgelost is. Ook de inhoud van de tweede set mengt u met één liter gewoon kraanwater en roert u door tot het poeder geheel is opgelost. U gebruikt hiervoor een andere kan of maatbeker. Zo heeft u 2x één liter Moviprep. U bewaart de kannen in de koelkast.

Gebruik laxeermiddel Moviprep:

U drinkt de Moviprep in 2 delen: de avond voor het onderzoek: 1 liter Moviprep en minstens 1 liter heldere vloeistof, liever meer. De ochtend van het onderzoek: 1 liter Moviprep en minstens 1 liter heldere vloeistof, liever meer. Verderop leest u hoe laat u deze drank moet opdrinken. Dit is afhankelijk van het tijdstip waarop uw onderzoek plaats vindt. Tijdens de voorbereiding mag u verder alleen heldere vloeistoffen drinken zoals: water, heldere bouillon, heldere vruchtensappen (zonder pulp), frisdranken zonder koolzuur (zonder ‘prik’) en thee.

Dag vóór het onderzoek:

U mag ontbijten en lunchen volgens het vezelarm dieet. Neem nog een vloeibare avondmaaltijd (bijvoorbeeld heldere soep, bouillon, vla of yoghurt. Na de vloeibare avondmaaltijd mag u niets meer eten tot na het onderzoek. Tussen 19.00 en 21.00 uur drinkt u 1 liter Moviprep. U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof én een glas heldere vloeistof tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast. Na enige tijd komt er ontlasting. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet. U kunt last krijgen van buikkrampen. Uiteindelijk is de ontlasting zo dun als water en heeft de ontlasting een lichtgele (doorzichtige) kleur.

Dag van het onderzoek:

De ochtend van het onderzoek gebruikt u geen ontbijt en hoeft u uw medicijnen niet in te nemen. Gebruikt u insuline of bloedverdunners zal de arts u hier verdere instructies over geven. U drinkt 1 liter Moviprep (tweede kan) én minstens een liter heldere vloeistof, liever meer. U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof en een glas heldere vloeistof, tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast. U moet uiterlijk twee uur voor het onderzoek alles opgedronken hebben.

Voorbeeld:

U heeft om 08.30 uur een afspraak voor het onderzoek, dan moet u om 06.30 uur klaar zijn met drinken. Vanaf twee uur voor het onderzoek mag u niets meer drinken.

Het kan zijn dat de smaak van Moviprep u tegenstaat. Probeer dan het volgende:

  • Drink het ijskoud uit de koelkast.
  • Drink het eventueel met een rietje zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
  • Voeg wat citroensap toe.
  • Voeg een scheutje limonadesiroop toe (siroop zonder rode kleurstof, suiker of zoetstof).
  • Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken.

Heeft u klachten zoals herhaaldelijk braken, geen ontlasting of een heel erg dikke buik? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Het Patiëntenportaal van ZorgSaam Ziekenhuis

Een online omgeving waar u als patiënt veilige toegang heeft tot een gedeelte van uw medisch dossier. In overleg met o.a. de medisch specialisten breiden we de onderdelen van het Patiëntenportaal stap voor stap uit. We verbeteren én vernieuwen, zodat u steeds meer mogelijkheden heeft. Krijgt u zorg van ons? Bezoek regelmatig het Patiëntenportaal om informatie in te zien.