Pigmentvlekken komen in verschillende kleuren, vormen en groottes voor. Moedervlekken, ouderdomsvlekken en zomersproetjes zijn soorten pigmentvlekken. Vaak zijn pigmentvlekken erfelijk bepaald, maar ze kunnen ook later tevoorschijn komen. Pigmentvlekken zijn nauwelijks tot niet te voorkomen.
Pigmentvlekken zijn onderhevig aan een verhoogd risico op huidkanker. Vooral bij een hoge blootstelling aan de zon verhoogt die kans. Wanneer u veel pigment- of moedervlekken heeft, raden wij u aan de zon te vermijden of een goede zonnebrandcrème te gebruiken (minimaal factor 30) om het risico op huidkanker te verminderen.
Procedure
Stel de te behandelen huid vanaf vier weken vóór tot acht weken na de behandeling niet meer bloot aan de zon of zonnebank. UV-stralen kunnen uw pigment verstoren. Als u toch in de zon komt, gebruik dan minimaal een zonnebrandcrème factor 30. De laserspecialist behandelt pigmentvlekken met de CO2-laser of KTP-laser. Meestal is er na één behandeling al een forse verbetering zichtbaar en is een tweede behandeling niet nodig. Dit hangt af van de grootte/diepte en het aantal pigmentvlekken. Bij een aantal soorten pigmentvlekken worden de plekjes eerst donkerder, waarna ze geleidelijk met de normale exfoliatie van de huid afschilferen. Tussen twee behandelingen in zit een wachttijd van minimaal acht weken.
Resultaat
De behandelde pigmentvlekken blijven weg. De erfelijke aanleg blijft echter wel bestaan. Het is dus mogelijk dat in de loop der tijd nieuwe pigmentvlekken zichtbaar worden. Het ontstaan hiervan kunt u het best beperken door een crème met een hoge zonnefactor te gebruiken (minimaal factor 30).
Complicaties
De behandelde huid zal een lichte zwelling en korstjes vertonen. Probeer niet te krabben aan de korstjes, wanneer u dit wel doet, heeft u kans dat de huid beschadigt en er een litteken ontstaat. Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon, om pigmentverschuivingen te voorkomen. Donkere huidtypes hebben een verhoogd risico op deze verschuivingen.
Na de behandeling
Er is een schaafwondje ontstaan na de behandeling. U mag dit aan de lucht laten drogen. Wanneer er een korstje ontstaat, kunt u dit met insmeren met de meegegeven crème (La Roche-Posay Cicaplast baume b5 / Eucerin Aquaphor) of met bepanthen. Dit om het soepel te houden. Na ongeveer één week zal het korstje er af gaan. De huid er onder is nog erg gevoelig, houdt hier rekening mee door tot acht weken na de laatste behandeling niet in de zon of onder de zonnebank te gaan en de huid zorgvuldig te beschermen (minimaal factor 30). Het behandelde plekje kan nog een paar maanden wat rozig zien omdat dit een ‘nieuwe huid’ is, zolang dit het geval is kunt u het plekje best beschermen tegen de zon.
Vragen
Bij vragen of problemen na uw behandeling kunt u contact met ons opnemen. Dit kan tijdens kantooruren op tel.: 0115-688106 (bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:30 uur).
April 2023