Tot enkele jaren geleden werden patiënten met een hartinfarct vooral behandeld met medicatie. Nu is een snelle interventie (binnen 90 minuten) met een dotterbehandeling de gouden standaard. Ook niet-acute patiënten met klachten van pijn op de borst met een aangetoonde kransslagvernauwing worden sneller gedotterd. Dat geeft een betere kans op herstel en een betere kans om nieuwe klachten te voorkomen. Door de korte reistijd en de snelle behandeling in Terneuzen is er ook minder onherstelbare schade aan de hartspier. Uit een onderzoek blijkt dat in Nederland patiënten na gemiddeld een uur worden gedotterd. In Zeeland is dat dankzij het CIC in Terneuzen gemiddeld een half uur.
Was 3 dagen opgenomen na een ernstige hartritmestoornis. Een compliment voor het serieus nemen van mijn klachten en de zorg, die resulteerde in een dotterbehandeling en het plaatsen van een stent. Een tevreden patiënt
In het Cardiologische Interventiecentrum Zeeland werken vier dottercardiologen. Zij doen naast de diagnostische hartkatheterisaties ook metingen in de kransslagaders en voeren de dotterbehandelingen uit. Daarnaast werken er twee algemeen cardiologen die zich hebben gespecialiseerd in hartritme diagnostiek. Zij richten zich onder andere op het inbrengen van pacemakers.
Ons centrum heeft de beschikking over twee kamers waar onderzoek en behandeling kunnen plaatsvinden.
Voor complexe hartzorg, zoals bypassoperaties en klepoperaties aan het hart, wordt samengewerkt met AZ Maria Middelares in Gent, Universitair Ziekenhuis Antwerpen of Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.